Kategóriák
Egyéb kategória

Soma Mamagésa: Szembementem a cigány hagyománnyalSegítsd te is a hétesi asszonykört!

Soma az ózd-hétesi cigánytelep szegény asszonyain akar segíteni.

Spitzer Gyöngyi, alias Soma Mamagésa napjaink és országunk egyik leghíresebb pszichológusa, akit leginkább a televízióból ismerhetsz, mint a női lélek híres szakértőjét és mint közéleti személyiséget. Soma, amikor nem a psziché rejtelmeiben búvárkodik, akkor műsort vezet, cikkeket publikál, zenekarával koncertezik vagy éppen adománygyűjtő akcióba kezd: most a hétesi cigánytelep asszonyai javára.

– Ezen a nyáron is voltam Ózd-Hétesen, az ország egyik legnagyobb mélyszegénységben élő cigánytelepén, ahol második éve van asszonycsoportom. Idén sikerült velük egy áttörést megélnem, aminek konkrét eredménye is lett: a hétesi asszonykör.

Elképesztő volt az asszonycsoporttal való munkám – 14-en voltak. Az, hogy a cigányasszonyok, akár csak pár órára is, otthagyják a családjukat, és elmenjenek egy asszonykörbe kézimunkázni, alkotni, egy kisebb csodának számít! Ilyen nem volt eddig a hagyományukban, pedig mindenkinek szüksége van töltődésre, magára figyelésre, kikapcsolódásra! A cigány nők nem ismerik az autonómiát, ami igen nagy hiba.

Én most szembementem a hagyománnyal, kiragadtam egy kicsit őket otthonról, hogy kézimunkázzanak, és gyerekzsivaj nélkül alkossanak, kikapcsolódjanak, minden héten legalább egyszer.

A hétesi modellprogram Bódis Kriszta fejéből pattant ki, akinek régi álma vált valóra azzal, hogy sikerült másokat is bevonnia civil mozgalmába. A program nem csak az itt élő, hátrányos helyzetű roma nőkön, hanem az ő gyermekeiken is segíteni kíván.

Segíts te is, hogy Soma segíthessen!

Soma ezt elősegítendő szeptember 12-én, hétfőn 17-19 óra között adománygyűjtést hirdetett meg a Sanoma főépületében – Budapest, Montevideo u. 9. -, ahová nagy szeretettel és köszönettel vár mindenkit, aki kézimunkázáshoz és rajzoláshoz-festéshez szükséges, akár használt, akár új anyagokat és eszközöket tud vinni.

Horgoló- és hímzőtűre, subázáshoz, horgoláshoz, hímzéshez fonalakra, anyagokra, ecsetre, temperára, vízfestékre, filctollakra, zsírkrétára, kézimunkázásról szóló, illetve ahhoz való könyvekre, mintákra is szükség van.

– Előre is köszönöm, ha tudtok hozni valamit, én ott leszek, és minden adománynak örülni fogok! – írta Soma saját weboldalán.

Link: https://femina.hu/terasz/soma_adomanygyujtes/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük