A Hétesi Kézimunkázó Asszonykörről

Ózd-Hétes telepen van az ország egyik legnagyobb nyomorában élő cigánytelepe, ami az elmúlt években, hála Bódis Kriszta munkájának (http://cseppgyerek.blog.hu/) egyre inkább fejlődik.

Én magam 2009 augusztusa óta járok le hozzájuk. Először a szokásos augusztusi alkotótáborba mentem le előadóművészként, a rákövetkező évben már összehoztam egy asszonycsoportot, akikkel elkezdtem egy önbecsülést, önismeretet segítő belső munkát. 2011-ben már megalakítottam a kézimunkázó asszonykört, ami hasonlatos a fonók hangulatához. A site-omon lehet látni róluk képeket, illetve kint van az egyik szociális munkás (Hajdú Gergő, aki rendszeresen velük van csütörtökönként) beszámolója is:http://www.somamamagesa.hu/hirnezo.php?id=00000000013

Eddig főként a hímzésre, keresztszemes öltésre, gobelinezésre mentek rá az asszonyok, de ezután jön a kötés (előbb meg kell tanulniuk), majd a többi kézimunka is. Már megköszöntem a kézimunkázáshoz szükséges eszközök adományát, most újra: köszönöm!

A Nők Lapja Cafe-n már irtam arról, hogyan zajlott az a folyamat, amig meggyőztem ezeket az asszonyokat, hogy a saját – és ezáltal a családjuk – érdekében legyenek nyitottak az újra, vagyis arra, hogy időt szentelnek magukra, és behoznak egy új szokást az életükbe. ( A cigányoknál nem volt hagyomány a „fonó”.) Volt olyan pillanat, amig meggyőztem őket, hogy szinte azt éreztem, szabályosan fel kell őket tépnem abból, amibe belekövültek, és ami már őket is lehúzza. ( Azt tapasztaltam, hogy a romák különösen ragaszkodnak a hagyományhoz, és náluk még nagyon erős a patriarchális szemlélet.)

Ime erről az irásom: http://www.nlcafe.hu/eletmod/20110901/megtortem_a_cigany_hagyomanyt/

Viszont most már beleéreztek ennek az izébe, és igen megszerették ezt a tevékenységet.

Ők maguk mesélték el, hogy ezeken a közös kézimunkázásokon tudtak meg egymásról olyan dolgokat, amiket azelőtt soha – hiába élnek évtizedek óta együtt. Gyakorta segitik egymást jó tanáccsal, együttérzéssel, ki mivel tud. A tapasztaltabb asszonyok tanácsot adnak a fiatalabbaknak, az ügyesebbek segitik a kezdőket. Érzik, hogy amit csinálnak, az jó is, hasznos is. És amióta elkeltek az első kézimunkák, még inkább inspirálva vannak.

Külön ajándéka ennek az egész kezdeményezésnek, hogy ezáltal is megérezhették ezek az asszonyok a női közösség segitő és tápláló erejét. Amit eddig ők csak a család által ismertek.

A kézimunkákat egy másik linkben láthatják.